Saturday, December 13, 2008

West 8th i backspegeln: Skådespeleri och dialog som ren konst

Troy Bishop, Huckleberry Fox och Debra Winger.

RECENSION
Ömhetsbevis
1983, USA
Regi: James L Brooks


EN AV 80-TALETS absolut bästa filmer, alla kategorier.
Ömhetsbevis (orig.titel Terms Of Endearment) är Simpsonsproducenten James L Brooks sensationella långfilmsdebut från 1983, och den vann rättmätigt hela fem Oscars, bland annat för Bästa film.
Men den största lysande stjärnan fick ironiskt nog klara sig utan priser.
I en imponerande ensemble fullkomligt lyser nämligen Debra Winger och bjuder här en av filmhistoriens enskilt starkaste rolltolkningar.
Winger spelar Emma, en naiv, sprudlande men harmlös ung kvinna som bestämmer sig för att gifta sig med sin första stora kärlek Flap (Jeff Daniels), trots sin mor Auroras (Shirley MacLaine) bestämda avrådan. Flap är engelsklärare, och minst lika naiv och hoppfull som Emma i sin jakt på det ljuva, kärleksfyllda livet.
Paret lämnar Aurora och Texas för Flaps nytilltänkta lärarjobb i Iowa. Men i samband med att hemmafrun Emma blir gravid för tredje gången börjar slitningarna bli allt tydligare i relationen, och mamma Aurora får via daglig telefonkontakt med dottern allt mer rätt i sina förutsägelser.

SAMTIDIGT GÅR DEN drygt 50-åriga förtjusande, men ensamstående Aurora hemma i Texas och väntar på en karl som kan överraska henne. Hon anar inte att grannen på andra sidan häcken har precis allt som hennes andra kavaljerer saknar; humor, oförskämdhet och en stor portion sexlust. En roll som förmodligen var skräddarsydd för Jack Nicholson redan tidigt på planeringsstadiet.
Nicholson gör heller ingen besviken som den före detta astronauten och livsnjutaren Garrett, som får Aurora på fall över en eftermiddag.


Ömhetsbevis.

MAN KAN SÄTTA så många olika etiketter på Ömhetsbevis. En film om relationer som är så starka att inget i världen kan förgöra dem, en berättelse om starka, goda personer som försöker överleva vardagstristessen på sina egna sätt.
Ömhetsbevis är, oftast, skådespeleri som ren, skär konst. Debra Wingers insats är så imponerande att bara prestationen i sig griper tag, och jag har svårt att se att filmteamet kunde hålla ögonen torra under scenerna.

Ömhetsbevis återkommer hela tiden till den naiva, nyfikna människan. Det speglas genom den ständigt lika positiva Emma Hortons jakt på glädje, hennes avgrundsdjupa kärlek till barnen, och till slut hennes kamp för att överleva. Men det speglas också genom hennes nyfunne älskare, bankiren Sams (John Lithgow) längtan efter kärlek, det speglas genom den lite bortkomne och olycklige Flap, och det speglas genom den upp över öronen i Garrett förälskade Aurora.

TROTS ATT James L Brooks i vissa Hollywoodkretsar anses vara en levande legend, har han faktiskt bara fem långfilmer på sitt samvete. Brooks och Matt Groenings livsprojekt Simpsons har tagit den mesta av tiden de senaste 20 åren.
Men de få filmer Brooks regisserat vittnar alla om en mästare som lever för dialogen. I Ömhetsbevis sätter han en standard som inte många fler än han själv nått upp till sedan dess. Hans sätt att till synes helt obekymrat skölja över den allvarliga scenen med varma, fantasifulla, upplyftande och mänskliga kommentarer är ett kännetecken som även genomsyrar hans senare filmer som Livet från den ljusa sidan (1997) och Spanglish (2004).
Brooks har en osviklig kärlek till de mänskliga detaljerna, och det är det som gör Ömhetsbevis till en fulländad pärla i filmhistorien.

Shirley MacLaine fick en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll, och en av de nominerade konkurrenterna var alltså motspelerskan Debra Winger.
Jack Nicholson vann sin Oscar för bästa manliga biroll, i sin tur i konkurrens med John Lithgow.
James L Brooks vann Oscar för både Bästa regi och Bästa manus efter förlaga.
Filmen vann Oscar för Bästa film.

1996 kom en uppföljare, Aftonstjärnan, med enbart Shirley MacLaine och Jack Nicholson kvar från föregångaren.

FM

3 comments:

Anonymous said...

En fantastisk film på alla sätt, kul att läsa om den såhär 25 år senare. Vill minnas att 1983 annars var ett rätt dåligt (amerikanskt) filmår...

Anonymous said...

Min hemläxa alltså inför jullovet. Ömhetsbevis!

Men va tycker du om översättningen på titeln? Är det sån fantastisk titel på en film?
/wim wenders

Anonymous said...

Wim Wenders//

Tja. Roligare än så blir inte vårt svenska språk. Kan däremot tycka att originaltiteln är lite smått diffus.