Friday, December 19, 2008

"Dansk pölseversion av Deer Hunter."

Nikolaj Lie Kaas och Ulrich Thomsen i Susanne Biers internationella genombrottsfilm.

RECENSION
BRÖDER
2004, Danmark
Regi: Susanne Bier


EN FILM OM två omaka bröder. Michael (Ulrich Thomsen) är föräldrarnas favorit. Han är major, har en vacker fru och två döttrar. Han är driftig och vänlig. Lillebrodern är familjens svarta får. Jannick (Nikolaj Lie Kaas) är kriminell och har svårt att hålla i pengarna och i flaskan. Nyligen har han kommit ut från fängelsecellen. Men brödernas roller, eller statuspositioner, förskjuts då Michael får rycka in i en krigsaktion i Afghanistan. Han rapporteras ganska snart död. Då börjar vändningen för lillebrodern Jannick. Likt att den enes död blir den andres bröd. Det blir Jannick som får ta hand om Michaels familj, hustrun Sarah (Connie Nielsen) och deras två döttrar. Det visar sig sedan att Michael har överlevt krigsinsatsen, men till vilket pris?

REGISSÖREN SUSANNE BIER gjorde innan mästerliga Bröder, filmen Älska mig för evigt. I den filmen ställde hon frågan: Är det möjligt att älska någon för alltid? Bröder blir som en fristående fortsättning på den filosofiska gåtan. Filmens tema: Att ställa kärleken mot det yttersta. Hur mycket är man beredd att offra i kärlekens namn? Vad menas med att älska någon oavsett vad som händer? Frågorna behandlas, och dessutom undersöks själva begreppet kärlek, utifrån olika aspekter som kan spela in: trygghet, lojalitet, trofasthet, omsorg.


Bröder visar varför Danmark slår Sverige med 7-1, enligt West8th:s recensent.

BRÖDER KAN LÅTA smetig och sentimental, men låt er inte luras. Det är en dansk, och jag vill understryka dansk, pölseversion av Deer Hunter. Bier balanserar och undanröjer de allra lättaste klichéerna och schablonfällorna.
Men det är ingen svår film.
I stället är det en film för vem som helst. I grund och botten utstrålar filmen humanism och visar hur vardagslivet luckras upp. Alla kan relatera till detta. Och trots det lite mörka och kanske till synes dystra dramat, finns här en del humor också. Storheten med Bröder är att Bier lyckas träffa rätt dramaturgiskt med en diskbänksrealistisk historia.

Bröder visar varför Danmark vinner över Sverige med 7-1 när det gäller film. Och det kan enkelt förklaras med två enkla ord: STARKA MANUS.

För övrigt var det Bröder som på ett sätt fick Bier att packa väskan till Hollywood. Efteråt gjorde hon Efter bröllopet, och kort efter sin första amerikanska film, Things We Lost in the Fire.

TA

1 comment:

Anonymous said...

Underbar blogg! Keep up the goodies!