Friday, December 19, 2008

Thomas Andersson listar världens 20 bästa kvinnliga skådisar.

Kristin Scott Thomas bland världens tre bästa? Ja, tycker West8th:s recensent. Men vad tycker du?

FÖR EN TID sedan diskuterade vi på West8th-redaktionen om att presentera en lista över de bästa kvinnliga skådespelerskorna. Vi befann oss i optikbutiken med bara genusglasögonen på. Vi valde bågarna men ironiskt nog hade vi ofantligt svårt att spotta ur oss skådespelerskor. Vi var som Dante och hans vilsenhet i Svarta skogen.
Nja, kanske inte riktigt så. Men ni vet, utan kompass och klar riktning i skogen, kan man säga.
Varför är det så att man utan att blinka droppar manliga (amerikanska) skådisar som om det vore lika självklart som klockan, medan arbetet att ta fram kvinnliga skådisar ses som ett jobb?

Hursomhelst, i dag kommer West8th:s ständige filmanalytiker Thomas Andersson med sin lista. Lite längre fram i jul kommer sajtens övriga medarbetare att presentera sina listor på samma tema. Men håll nu till godo med denna tidiga julklapp!

1 Julianne MooreMagnolia och Safe är filmer som är klart sevärda, och inte minst tack vare fröken Moore. Och den ganska utskällda Hannibal är knappast hennes fel. Moore tangerar agent Sterling med minst lika stor glans som Jodie Foster.

2) Faye Dunaway – Ok, det är kanske mossigt, men kolla hennes tidiga meriter: Bonnie & Clyde och inte minst Äventyraren Thomas Crown!

3) Kristin Scott Thomas – Vad tog du vägen efter att du snackat med hästar tillsammans med Robert Redford?

4) Cate Blanchett – Förmodligen en av världens bästa skådisar någonsin! Har bara en enda skönhetsfläck som jag ser det, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull. Heaven och Elisabeth rekommenderas annars varmt!

5) Ellen Paige – Ja, det är väl nästan obligatoriskt att ha henne så här högt uppe efter årets kometfilm , Juno!

6) Joan Allen – Jämte med Gene Hackman är Allen en väldigt solid birollsskådis, som man dock ser alldeles för sällan. Ice Storm och Nixon hade aldrig varit så bra utan Joan Allen!

7) Diane Keaton – nu vet jag att det kliar i skägget på vissa läsare, men Anne Hall räcker som motivering för Keatons plats på listan!

Räcker detta som motivering? Diane Keaton mot Woody Allen i Annie Hall.

8) Meryl Streep – var förmodligen världens bästa skådis en gång i tiden! Även om jag inte sett Mamma Mia, och kanske aldrig ser den, så är detta en karaktärsskådis!

9) Frances McDormand – en mångsidig skådis som man inte kan beskylla för att bara ha ett ansiktsuttryck! Bröderna Cohens Fargo - var vänlig och se!

10) Sigourney Weaver – Naturligtvis.

11) Alexandra Maria Lara – Tyska som utmärkt sig genom Undergången. Hon hade även en liten roll i Anton Corbijns film om Joy Division, Control.

12) Juliette Binoche – Frankrikes bäst betalda aktris genom tiderna kunde fått Laura Derns roll i Jurassic Park, men tackade nej.

Juliette Binoche i Lasse Hallströms prisade Chocolat (2000).

13 Maggie Gyllenhaal – Min favorit, och borde kanske egentligen äga listan. Sherry Sherry Baby är en fantastisk film genom hennes intensiva rollporträtt!

14 Anette Bening – Mänsklig och vacker som få. Borde fått Oscar för American Beauty, där hon spelade skjortan av hyllade Kevin Spacey.

15 Robin Wright Penn - Den före detta modellens insats i Forrest Gump är av den naturen att hon fortfarande, 14 år senare, fortfarande tillhör topp-15.

16 Jodie Foster - Skör som en tråd, men vi älskar henne. Jag vill framförallt uppmärksamma det idag lite bortglömda rättegångs- och våldtäktsdramat The Accused.

17 Mary Stuart Masterson - Stekta gröna tomater. Period.


Mary Stuart Masterson lär Mary-Louise Parker hur det går till på landet i Stekta gröna tomater (1991).

18 Laura Dern - Måste såklart vara med på en topp 20-lista!

19 Laura Linney - Underskattad flummare. Kommer medverka i ett par mästerverk innan vi summerar hennes karriär.

20 Isabella Huppert - Pianisten är en av de bästa franska filmerna. Någonsin.

Kommentera gärna listan! Vilka saknas? Vilka hör inte hemma i detta finrum? Vilka är bifogade? Vi vill höra!

TA

4 comments:

Anonymous said...

Var är Michelle Pfeiffer? Var är Julia Roberts? Och, hallå? Juliette Binoche?? Warum?

Däremot skulle ni haft med Mary-Louise Parker som är med i Stekta gröna tomater...grym!!

Anonymous said...

Jo, det är vettiga kandidater! Pfieffer har tycker jag inte gjort så mycket väsen av sig på länge!
Visst Roberts, impade på mig med insatsen Closer, så hon kanske ska ha en plats. Binoche ska egentligen inte behöva försvaras. Ett tag var hon inte bara frankrikes angelägenhet, utan kanske hela filmbranschen. Ska du bara se en film, Den blåa filmen... eller Hanekes Dolt hot.
Mary Louise Parker, håller med, vi gjorde en miss...men hennes kompis Mary Stuart Masterson är ju med..
/godard

Anonymous said...

Laura Dern borde ligga högre upp...
Saknar stor heter som Sofia Lorén, Helen Millér, Isabella Rosellini, Catherine Denevue, Claudia Cardinale mfl.

Anonymous said...

Ingen saknas...du har fått med Laura Linney och det är huvudsaken!!