Saturday, August 4, 2007

Välkommet och starkt av J C Oates.

Vi är säkert många som växt upp till den amerikanska high-schooldrömmen. Via filmer och tv-serier om det underbara, coola, balla, utflippade och sexiga skollivet i USA. Joyce Carol Oates ger oss i Big Mouth & Ugly Girl istället en samtida baksida om livet i och utanför skolkorridorerna, och det känns genomgående väldigt starkt och tilltalande.

Länge har man saknat en berättelse som kan skildra den ensammes trägna väg under unga år utan att dränka det i sentimentala och förmildrande sidobanor. Oates ger oss en verklighet som känns mer naturlig och dyster än det mesta vi tidigare sett och läst från dagens amerikanska skönlitteratur.

Vi följer den envisa och starka "Fulan" och hennes vän Matthew - som snart skall få statuera exempel inför de amerikanska normerna. De kämpar mot en hopplös uniformitet, mot grupptryck och rigida lärare. De är inte snygga, de får inte gå på festerna, de ses som abnormala och svåra och så fortsätter det. Men huvudkaraktärerna blir aldrig frustrerade av sin omgivning utan lever istället sina liv och låter snarare omgivningen frustreras. En smal känga mot 2000-talets medelklassuppfostran och patriotism i ett land där misstänksamhet och oro allt mer frodas mot de yngre...

Ungdomsskildringen når långt över 20-strecket. Detta är en stark roman. I en värld där allt tydligen alltid blir bra till slut känns det befriande med en historia att vakna upp nykter till. Tack Joyce!

Titel: Big Mouth & Ugly Girl
Författare: Joyce Carol Oates
Utgiven av, år: HarperTempest, 2003

1 comment:

Anonymous said...

Du borde läsa "Våld, en historia om kärlek" också. Tror hon skrev den bara för nåt år sen. Jag vill veta om den är bra eller inte.