Friday, November 14, 2008

Recension: Lockdown

Lockdown
2000, USA
Regi: John Luessenhop

Underskattat fängelsedrama med Master P i både producent- och skådespelarrollen. Avery Montgomery (Richard T Jones) får felaktigt skulden för ett mord och hamnar i fängelse tillsammans med barndomsvännerna Dre (De'aundre Bonds, filmens sensation) och Cashmere (Gabriel Casseus från New Jersey Drive), där gängen och drogerna styr. Under tiden som Avery försöker överleva och hålla sig för sig själv, hamnar Dre och Cashmere i dåligt sällskap. Utanför jobbar Averys fru Krista (Melissa De Sousa) för att få maken frikänd.

Lockdown är på inga sätt unik bland föregångarna. Sedan Lock Up (1989), men framförallt Blood In Blood Out (1993) kom och gjorde genren rumsren, har det funnits ett gångbart format för skildringar inifrån murarna. HBO:s Oz har bara gjort genren än mer fängslande.
Med hjälp av en rad skickliga skådisar lyckas debutanten John Luessenhop förmedla en rå och naken skildring, och han gör också avkall på det mesta av den sensmoral som alltför ofta smyger sig in i den här typen av berättelser. Med tanke på den oförminskade Prison Break-hype som vällt över oss i två år, och som verkligen är allt som Oz inte var, känns den åtta år gamla Lockdown som en enda lång skitig befrielse i höstnatten.

FM

No comments: