Saturday, December 19, 2009

Whitaker imponerar - men bakgrunden kunde fått mer djup

Forest Whitaker imponerar stort i sin förmodligen största roll, men berättelsen saknar ett visst djup.

RECENSION: The Last King Of Scotland
England, 2006
Drama
Regi: Kevin Macdonald
Medv: Forest Whitaker, James McAvoy, Kerry Washington m fl.


DET ÄR självklart svårt att ha invändningar mot Kevin Macdonalds Oscarsprisade porträtt över Idi Amin och hans skotske läkare Dr. Nicholas Garrigan(James McAvoy). Miljöerna är fantastiska, fotot likaså och i centrum står en Forest Whitaker som rättmätigt vann en Oscar för bästa manliga huvudroll. Man är nöjd efteråt. Inte mer. För The Last King Of Scotland skulle kunna ha haft en djupare bakgrund, en mer omfattande politisk förklaring än vad som ges.

I STÄLLET får vi nöja oss med relationen mellan Garrigan och den allt mer paranoida diktatorn. Ett äventyr för Garrigan som slutar i en mardröm. Men varför blev det som det blev? Vad slogs Idi Amin mot? Varför hade han så många fiender? Frågorna kräver förförståelse, då filmen i sig inte blir tillräckligt djup.

FM

2 comments:

Ingrid said...

Håller med, fast det kanske hade riskerat att göra den allför lik en dokumentär. Tycker dock att de glada texerna i slutet var missvisande - bara något år efter att Amin lämnat landet fortsatte helevetet för befolkningen.

Kan rekommendera en väldigt sevärd, kort dokumentär om Ugandas våldsamma, moderna historia på svt play just nu: http://svtplay.se/t/103548/varldens_konflikter

Anonymous said...

James McAvay fick ett smärre genombrott med Last days of scotland. Tyvärr gick det snabbt utför, actionfilm i b-klassen med Angeline Jolie...